Lindeas започва отново – не отначало, макар всяко ново нещо да е в някакъв смисъл и начало. Сигурно вече сте забелязали, че мястото тук лека-полека се променя на външен вид. Решихме, че е крайно време приоритетно да е публикуването – неговата бързина, точност и удобство, а не техническата страна на кода отдолу. Инструментите, разбира се, са важни, но в крайна сметка по-важно е какво правим с тях, нали?

И говоря в множествено число, защото Lindeas е екип. Очаквайте текстове от idm и turin. Тематиката се запазва – свободен софтуер и всичко, свързано с революцията на свободните лицензи – от домашен хардуер до полети в космоса, от изкуство и наука до корпоративни политики. Всичко това – обединено от разбирането за свобода в Интернет. И не само в него. 🙂

За да не е съвсем сухо административно това съобщение, нека кажем за ownCloud. Когато проектът за свободен и разпределен личен облак стане по-стабилен и използваем, ще отделим място за подробно представяне. Дори не само едно – ownCloud значи много в средата на проблемните откъм лични данни Google Drive и Dropbox и няколкото други свободни проекти, останали на етапа на обещанията. Но понеже дори във версията с поправки 4.0.3 има грешки и промени, които правят ownCloud4 или неизползваем, или несъвместим и ненадстройваем от версия 3, засега лично аз съм с резерви.

В блога си се пошегуваха, че версия 4 е трудна за приемане и по това си прилича с KDE4. Хитро, но все пак очакваме истински добра версия 5, която да може безпроблемно да се обнови от инсталация с версия 3. В Lindeas ползваме ownCloud3 и работи идеално, но пътят за миграция към 4.0.3 – който изкушава с нови възможности и приложения – е проблемен. Говори се за 3-4 месечен цикъл на изданията, така че да се надяваме, че скоро ownCloud5 ще реши проблемите. Дотогава – препоръчваме да ползвате версия 3.

Share

3 Replies to “Lindeas – презареждане и ownCloud”

  1. Я минал си на ВП. Тъкмо си виках, аджеба, защо ми изтърси хранилка дето вече имам, а то каква била работата. Жалко за което. Старата система много ми харесваше. Винаги съм предпочитал самоделки. Сега си просто just another както е името на темата. Но пък съдържанието тук не може да е „още едно“. Честито!

  2. Гледам лицензът е бай, нали беше фен на публичната собственост?

  3. Lindeas винаги (ако не се лъжа) е бил с CC BY, защото идеята е да е място за много хора и така е по-лесно и удобно.
    Публична собственост има в блога ми, но напоследък си мисля, че CC BY ефективно е същото. С тази разлика, че правно е по-добре подкрепено от обявяването в public domain – и в този смисъл вече съм все повече “за” CC BY (или CC BY-SA, по-ограничаващи само при нужда). А и като сложим това, че лицензите CreativeCommons си имат срок и след изтичането му автоматично творбите минават в public domain… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *