Тазгодишните първоаприлски шеги на ИТ теми като че ли не направиха голямо впечатление – може би защото вече всички сме свикнали и всеки 31 март се настройваме да очакваме нови куриозни съобщения и все търсим най-доброто попадение. За свободния софтуер не беше много богат на шеги първи април, но определено малкото попадения бяха много добри. На фона на това, че Линус Торвалдс щял да сменя лиценза от GPL към BSD, че домейнът на PCLinuxOS бил конфискуван, май най-добрата шега беше тази за “Canterbury Distribution”:

“Обявяваме началото на дистрибуцията Кентърбъри. Кентърбъри комбинира усилията на общностните дистрибуции, известни преди като Debian, Gentoo, Grml, openSUSE и Arch Linux.
Целта е да се постигне истинско обединяване на усилията, с което да можем да устоим с общи сили срещу собственическите операционни системи, да покажем, че общността на свободния софтуер може да работи заедно за обща цел, вместо да създаваме допълнителни различия.”

Странното е, че колкото звучи като първоаприлска шега, толкова може да е и сериозно послание. Може би това го прави и толкова успешно, защото не е самоцелен майтап.

Една и съща страница, с един и същи дизайн и текст беше качена на заглавните сайтове на Debian, Gentoo, Grml, OpenSUSE и Arch. Единствената разлика беше, че във варианта на страницата на Arch Linux подредбата на дистрибуциите при изреждането им в горния текст беше променена и на първо място беше сложен Arch Linux.

Ето снимка на екрана за всеки случай (тъй де, ако е наистина шега, ще го махнат след час-два):

Share