Няма съмнение, че от началото на тази седмица светът е Космос. Е, за някои може да е и олимпиада, но кой ги брои олимпиадите. 🙂 Та преди всичко Космос.

Или Марс, Любопитство или НАСА. Откакто сутринта на 6-ти август марсоходът кацна, всичко като че ли не е вече същото. Има огромен брой видеоинтервюта с ръководителите на отделните екипи в MSL, разказващи за най-различни неща около мисията, все занимателни и невероятни, някои даже разбиващи стереотипи и запомнящи се като епохални. Много и подробни данни за мисията се излъчват в реално време и дори съмнението за цензура изглежда неподходящо, не на място. Някои наблюдатели са леко учудени от масовата, пълна и обща прозрачност, осигурявана от Агенцията.

Но НАСА всъщност никога не се е славела с манипулации около мисиите си. Е, добре – да кажем поне в последно време няма такива упреци и от най-върлите критици, сигурно и от авторите на конспиративни теории. Даже всичко толкова се “отвори”, че лека-полека стана безинтересно за редовия телезрител и медиите го пренебрегваха за сметка на жълтите скандали. А толкова много неща се случваха и продължават да се случват в космическите изследвания.

6 август разкъса това медийно було с трилъра на “емисия от Марс”. Не един и двама космически ентусиасти са си спомняли часовете с фантастична книга в ръка като деца, когато са гледали 7-те минути в командната зала на мисията в тръпнещо очакване за някакви новини от четвъртата планета.

Всичко това е много добър момент за ето тази препратка: http://open.nasa.gov/

NASA е поела уверено по пътя към отворено управление, като чрез прозрачност, достъпност до данни и документи, чрез участие и сътрудничество с цялата интересуваща се от Космоса общност – от ученици и гаражни майстори до професори и космонавти – да развие и подобри цялата култура на космическото изследване.

Знам, че е просто още един сайт. Или набор от няколко свързани сайта. Знам, че софтуерните програми, които НАСА публикува под свободни лицензи, няма да са интересни за редовите крайни потребители. Знам, че повечето от данните от мисиите, които се публикуват свободно, няма да са разбираеми и използваеми от широката публика.

Но не това е важното. И кодът на ядрото Linux не е нещо, което се чете или дописва от всеки потребител. Важното е, че вече има категорично заявено “заповядайте, влезте, чувствайте се като у дома си” от едни от най-големите. Може да е малка крачка, може да е и малък скок – няма значение, важното е да се чувстване като у дома си в изследването на Космоса. Защото той е това – наш дом.

Share

One Reply to “open.NASA”

Comments are closed.