Raphael Geissert от Debian обяви услугата Debian mirrors HTTP redirector, с която се предполага, че управлението на хранилища в системата и ориентирането из тях – особено ако станат повечко – ще е по-лесно за потребителите. Това, което представлява http.debian.net е един вид посредник, прокси, което пренасочва заявките от един лесно запомнящ се адрес (deb http://http.debian.net/debian) към някой от многото огледални сървъри с хранилища.

Целта е при всяко действие да се използва най-подходящото за целта огледало. Използва се наличните данни за заявката – местоположение и свързаност на клиента и на огледалата, подробности за исканите файлове и на кои огледала могат да се намерят и др. под. И поддържа IPv6. 🙂

Все още redirector-ът не е съвсем официална и стабилна услуга, не се и настройва по подразбиране при инсталация. Но върши работа – от личен опит споделям няколко успешни ползвания вчера и едно неуспешно днес. Може би все още се донастройва, защото от Debian казват, че подобрения по http.debian.net тепърва ще има.

Ползването е от просто по-просто – ако, да речем, ползвате Unstable, вместо няколко реда с няколко резервни български огледала, пишете само един ред в /etc/apt/sources.list:

deb http://http.debian.net/debian unstable main

И магията работи на заден план.

Може и да се изпробва – на мен в момента ми дава, че най-подходящото огледало е това в ftp.uni-sofia.bg. Има и други начини за избиране на най-бързо огледало. Също така преди имаше сайт apt-get.org с каталог на (не)официални хранилища. Но Debian mirrors redirector звучи обещаващо, запомнящ се и лесен е и има потенциала да подобри работата с хранилища в Дебиан, която особено за начинаещи на моменти изглежда излишно сложна.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *