OLinuXino Micro

Накратко за OLinuXino на пловдивската фирма Olimex.

Накратко не защото не заслужават много повече, а единствено защото ги открих съвсем скоро и все още чета всичко по темата. Когато пък се реша да взема една платка и да започна с проекти, тогава ще има много за разказване. Предварително мога само да кажа, че е страхотно и ентусиазиращо.

OLinuXino Maxi

Разбрах за OLinuXino от коментар на Радо Колев към скорошната ми статия за Raspberry Pi. OLinuXino, за разлика от Raspberry Pi е свободен хардуер (CC BY-SA 3.0 за хардуера и GPL за софтуера) и това, заедно със стремителното развитие на проекта (започнал е наскоро, преди няколко месеца, а вече има достъпни за купуване повече от една платки (плюс още цял куп Arduino-ориентирани неща) – всичко това потвърждава още веднъж тезата, че най-доброто предстои и идва с все по-големите възможности за хакване на физическото в бита ни.

Стига въведения, ето малко сурови препратки:

 сайтът на Olimex, по-точно разделът с въпросните платки. Вляво “olinuxino” ще ви даде страница с 4 модела – Maxi, Mini (все още в разработка), Micro и А13 (платка в nano-ITX формат)

блог на проекта

хранилището в github

Цветан Узунов от Olimex в G+

Ето и малко OLinuXino Maxi + ArchlinuxARM в действие.

Все още като че ли няма проекти с OLinuXino, но като гледам, всичко е започнало през месец май тази година. По-точно работата по OLinuXino, иначе Arduino платките може би фирмата ги прави по-отдавна. Цената е малко по-висока от тази на RPi, но 1) е налично, за разлика от “малинката” и 2) е свободен проект. Освен това се развива много бързо, а и не на последно място е българско. 🙂 Ще следя темата с интерес. Благодаря на Радо за информацията!

Share

23 Replies to “OLinuXino – мини-компютри от Пловдив”

 1. Браво бе, твърде добре. Ще те подсещам отвреме-навреме да споделяш наученото 😀

 2. Я Ангелов, повече от петилетка не съм го виждал тоз’ човек по тез’ места. Мислех, че отдавна е зарязал любимата ОС. Преди няколко месеца му навестявах личната страница. Все така изящна и все така не обновявана, но ценна сама по себе си.

  За Цецо Узунов разбрах на OpenFest 2011. Има видео в тубата. Понеже и на мен свободното апаратно обезпечение ми е страст, го изгледах с интерес. Скри ми шапката този човек. Имал е втора проява на последният TechCamp, но нито имах финансова възможност да го посетя, нито пък ЛЗБ си правят труда за излъчвания или записи.

  И него пак Радо е вкарал в „далаверата“. Тоя човек е невъзможен. Успява да омае всеки. И неговите лекции също гледам с безкрайно удоволствие. Само дето така и преди години забрави да публикува един проект от същия този OpenFest, ама не му се сърдим 😉

  Та Цецо в неговата споменава за Олинуксино и как е дошла идеята. Разказва и за Фриидуино и други интересни неща. За по-малко от година Олимекс са успели да сътворят няколко чудеса.

  И разбира се признава, че сами не биха успели. Силата е в общността. Казва, че не е невъзможно и да се издъни. Но с добри идеи всеки може да успее, а ако е открит за света, шансовете му нарастват много. Ей такива неща сподели тогава.

  Много е прав. Невероятно е един разумен човек колко бързо може да види преимуществата. Много го харесах и браво на Радо, че го откри за нашия свят.

 3. Цветан Узунов ли не си го виждал? Защото аз нямам спомен да съм минавал в нелегалност (ако и да имам поне още няколко имена, под които се подвизавам :))

  Иначе в неговата материя съм все още на етап „първи стъпки” и „общи впечатления“. Но тези дни се чудихме с един колега дали ще може да се сглоби от тях нещо като домашен маршрутизатор. Вярно, че има такива за по 50-80 лева, ама нещо все не им достига. И другото, за което се сетихме — дали ще стават за NAS. Ако вече създадените не са съвсем подходящи за целта, ето още една идея за разработчиците 😉

  За съжаление, в цялата тази работа аз мога да участвам само като системен идиот, ако се стигне чак дотам 😀

 4. Аз в тая област даже пеленаче не съм. Всичко на теория и грам никаква практика.

  За тебе казвах, че вече не се виждаш по местата, дето си хортуваме за ГНУ/Линукс. Засичам твои коментари при Йовко, но понеже и той вече извънредно рядко пише за ГНУ/Линукс, та вече не го чета много-много.

 5. Всъщност кои са тези места? Защото все още ходя, че даже и пиша във форума на linux-bg.org. Вярно, отдавна не съм пускал статии или новини там, ама за това е виновна тролщината и дебилщината на някои от читателите там. А и никога не съм бил привърженик на доктрината „чукча-писатель“ :). Но пък подкрепям понякога с участие flamewars 😀

 6. Я пък как ме застреля. Да основно си е ЛЗБ. Другото са повече разни дневници тук-таме дето все още мътим по темата. Почти всичките са в „Свободна планета“ или които са останали де.

  То теб и от ЛЗБ те знам де, няма от де другаде. Що неща съм научил навремето от теб. Ама скоро не съм те виждал там или поне не е било като Nick Angelow.

  Ама ме дозастреля с това за чукчите. Точно днес в дневника си писах някакви неща за RMS и накрая се жалвах, че очевидно не успявам да се изразявам правилно. Точен цитат:

  Ето гледам си сега текста и пак откривам, че не се изразявам достатъчно ясно, колкото и описателен да съм, колкото и подробен. На Димитър се е отдало много по-добре. Истинското майсторство при писане не е самото писане. Начина за боравене с думите е разковничето и подбора на самите думи.

  Простичките неща, трябва да се казват простичко. В това отношение имам проблем. Колкото и да чете чукчата, писател не се става лесно.

  Иначе за вестника написах тая година няколко статии за свободен хардуер. Подробни бяха, ама са си ламерия. Толкова си мога. Та в тях бях споменал и за Олимекс веднъж.

 7. Ами не — във форума на linux-bg.org пиша с друго име, с много съгласни в него 😉

  Колкото до изразяването — постига се с повече упражнения 😉
  Така, че не спирай да пишеш 🙂

  Аз от свободния хардуер се интересувам от гледна точка на първата ми специалност — доколко може да се използва за малки компании, защото най-вече те имат проблем с излишните пари.

 8. Хм интересна загадка. Единственият от тези с над сто коментара във форума и много съгласни в името, за който е сигурно, че е възможно да е от София, но не се знае възрастта му е регистриран едва преди две години, ползва Мандрива и е програмист. Тоест успя отново да ме изненадаш. Е няма да те вадя от нелегалност, то и аз съм в нещо такова в момента по житейски причини.

  Иначе от 2007-ма насам пиша доста активно разни неща и май нямам ден да не съм писал някъде нещо или поне тия дни не са много.

  Твоята идея за NAS е интересна и мисля ще стане. Трябва да се пробва. Даже вероятно ще може да се подкара направо FreeNAS. На него не са му необходими много ресурси.

  Макар, че за случая мисля, че ще се опре до нещо подобно на родния Elwix.

  Обаче за маршрутизатор не знам как ще стане работата. Може би, ако се върже някак си с евтин комутатор, ама не ми се вижда много читаво.

  Не знам. Не ги разбирам много нещата. Тука си трябват хора с опит.

 9. Значи първо да уточним координатите — аз говоря за ето този форум: http://www.linux-bg.org. Ако имаш предвид, че си проверявал в него — значи лошо си проверявал 🙂

  Там съм регистриран от 2004 г., но имам навика в профилите да давам минимална информация за себе си, даже и ако съм регистриран със собственото си име.

  А ако имаш предвид някой друг форум — дай някакви негови координати и ще погледна и там.

  Това за възможно реализиране на NAS устройство определено ме радва. А маршрутизатор може да се реализира като се сложат повече от една мрежова карта (според мен е въпрос на цена, а не на техническа реализация). Няма да е чиста комбинация от маршрутизатор и комутатор, но ще може да се използва. Всъщност до избистряне на чисто техническо решение има още много дискусии да се направят, на които мястото им определено не е тук. А ако има възможност да се сложи и някакъв PCIexpress слот, на който да се сложи някаква wireless карта, това ще реши проблема и с wireless частта от маршрутизатора.

 10. Е да де, точно това добавяне на платки ми е малко съмнително дали може да стане. Иначе някъде сред моделите видях wi-fi, който със сигурност може да се ползва за точка за достъп, но пак е сигурно, че ще има голям брак в трафика. Последното естествено не е проблем за целевия клас SOHO.

 11. Не мисля, че трябва да се добавят платки — по-скоро са чипове и женски RJ-45 изходи някъде на удобно място 🙂

  Но това трябва по-изкушени от материята да го кажат. Според мен има място за мислене върху такава идея. Въпросът е да има смисъл — да получиш по-високо качество от това, което може да купиш с цената на малко усилия за образоване.

 12. btw ние тук хубаво си дискутираме почти анонимно, но егото ми силно се заинтересува кой точно е този, когото съм бил научил на много неща 😉

  Така, че ако искаш, драсни два реда на nickan в пощата на gmail за да мога да го успокоя поне малко 🙂

 13. Няма нужда да се крия, много народ ме познава, в мрежата има много инфо за мен, пък си ми и от кумирите.

  Казвам се Георги Александров, обикновено се подписвам go_fire. Хобито ми е да списвам в. „Home Linux“, но поради лични причини последните два месеца не съм го правил. В „Научи ме“ (портал за видеоуроци) се подписвам като wuser.

  Напоследък по дневници се подписвам като Пререден, но ще го сменя. Често се чете по други начини като Прероден или Предаден. За да не стават обърквания ще го сменя.

 14. Пратих ти покана за личния си дневник, който временно не е публичен. Ще стане отново скоро, надявам се. Там горе-долу е поместена цялата ми биография. Да, тъпо е да тръбя за свобода, а личният ми дневник да не е публичен, но се наложи по разни причини от реалността.

 15. A, go-fire го знам, даже гледам, че си пуснал една тема за най-мразената дистрибуция на linux :). Виж, за Георги Александров не мога да се сетя дали сме се виждали някъде наживо :), но това пък не е чак толкова важно всъщност. То в това се крие донякъде и чара на виртуалното общуване, пък и хората, с които се знаем само виртуално никак не са малко вече. Така че това ми е достатъчно. Благодаря за поканата, вече съм там ;). В linux-bg.org може да погледнеш темата на ha(h)o123 за Photoshop и WinRAR — аз съм този, който мисли, че той има нужда от „поощрение“ за да започне да се справя по-добре сам 🙂

  И спирам дотук, че започнахме да замърсяваме темата за OLinuXino. Ще чакам да видя какво още ще измислят момчетата от там.

 16. OLinuXino продължава да се развива, между другото, въпреки отпускарския сезон. Освен, че работят по по-добро видео, може и да се захранва директно от батерия.
  Второто може да е много ценно за определени категории проекти, където компактният размер е от значение, където няма да има достъп до захранване или има нужда от всички USB-портове. Например всякакви автономни роботи или пък домашни медийни плъг-сървъри, които са далече от контакти.

 17. Ха, ето ти още една идея, стига да се намерят 10-на инчови дисплеи — навигационни системи. Или прекалено интелигентни GPS-и. Малко трябва да се обмисли по-сериозно и може да се появи нещо интересно (imho).

 18. Да, тая идея е много добра и ще стане наистина, а това спокойно ще може да зарежда на запалката.

 19. Вярно, сайтът не е добре, но според мен това се компенсира с продуктите и с блога, който като хостван във WP.com си изглежда добре. Явно хората нямат все още време за това, а и предполагам, че изобщо не са специалисти по уебдизайн и ползваемост. Ще е добра идея да наемат някой да им направи добра и изчистена концепция за всичките им сайтове на едно място, но те си знаят кога и как. 😉

Comments are closed.