Не беше много отдавна времето когато sidux – амбициозният проект за GNU/Linux дистро на Щефан Липерс-Холман (a.k.a. slh) се разпадна и на негово място се появи aptosid. Тогава основният проблем беше липсата на консенсус между разработчиците относно финансовото управление на проекта. В крайна сметка стана така, че името sidux остана за фондацията, но без продукт зад него, а продуктът се сдоби с ново име. Междуособните войни обаче явно не затихнаха сред ядрото на разработчиците на aptosid и в края на август настана ново разцепление. Резултатът от него се появи в края на миналата седмица когато официално беше обявена първата “предстартова” версия на дистрото siduction. В основата на това начинание е Фердинанд Томес (a.k.a. devil), който беше един от най-активните из сидукската/аптосидска общност преди това. Причината за създаването на siduction според основателите му е желанието за отворено управление на проекта, за отчитане на алтернативните мнения на разработчици и потребители в процеса на подръжка и развитие на операционната система. Доколко siduction ще изпълни собствените си изисквания и претенции предстои да се види.

Повече за спецификите на новата дистрибуция може да се прочете на официалната страница – siduction. Засега е ясно, че няма да се ползва “пачваното” Линукс ядро на slh и ще се предлагат три настолни среди – KDE, XFCE, LXDE. Скоро се очаква официалното пускане на първата версия под името “One step beyond”. Изглежда дистрото ще използва цифрово означение заедно с именуване на отделните версии по заглавията на популярни рок песни (One step beyond), за разлика от аптосидското наименуване според божества от гръцката митология. Всъщност, в съревнованието между aptosid и siduction ще се види и кой модел на управление на общността ще сработи – авторитативният или консенсусният.*

А що се отнася до това, че някой може би ще каже – “О, стига, още един “линукс”!”, то струва ми се, че тъкмо в това “още един” се заключава смисълът на “отвореността” и “свободата”, казано в “тежки термини”.

*A propos, след тези последни развития около aptosid, като че ли се очертава един проблем с организацията на общността около slh. Нека не забравяме, че sidux се появи като “форк” на Kanotix. Тогава slh се отдели поради факта, че Kannotix реши да ползва Debian Stable вместо Sid. Сега пък самият aptosid e “форкнат”.

Share

Comments are closed.