Вчера беше обявено началото на гласуването за тазгодишния ръководител на проекта Дебиан. Миналата година гласуването спечели Branden Robinson, който след няколкогодишно поредно участие в изборите най-накрая убеди колегите си разработчици да гласуват доверие. Но него и на екипа му.

За първи път миналата година практически се гласуваше не за отделен, един човек, а за екип от няколко разработчика. С кодово име “project Scud”, така нареченият “DPL-team” започна с много обещания за много и критични промени в Дебиан. След една година се вижда, че развитието на Дебиан си тече по същия начин, без плашещите много разработчици и потребители критични промени.

Най-забележителното през “годината на Бранден” беше излизането на поредната стабилна версия на Дебиан – “Debian 3.1 Sarge”. Другото, с което потребителите ще запомнят тази година, са дългите спорове около два от лицензите на проекта GNU – единият е нов и спорът е актуален все още, става дума за GNU GPL версия 3. Другият “проблемен” лиценз беше лицензът на GNU за документация GFDL (GNU Free Documentation Licence). Споровете за него бяха приключени с общо гласуване, с което реши, че продукти под GFDL са допустими за Дебиан, ако не съдържат “непроменливи раздели”. (за този проблем и гласуването писахме наскоро)

Сред тазгодишните кандидати в надпреварата за DPL (Debian Project Leader) са двама от екипа на Бранден – Jeroen van Wolffelaar и Andreas Schuldei, като вторият дори е от първоначалните организатори на “project Scud”. Освен тях документи са подали дългогодишният “release manager” Anthony Towns, който миналата година се състезава за поста с Бранден, Steve McIntyre, Jonathan Walter, Bill Allombert. “Шеговита кандидатура” е подал и Ari Pollak.

Повече информация за плановете на всеки кандидат можете да намерите в предизборните им платформи.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *