RedHat отвори за публичен достъп базата си данни с препоръки и “трикове” за управление на RedHat-системи “redhat knowledge base“.

След като компанията преди време реши да прекрати проекта RedHat Linux за сметка на новосъздадения (тогава) проект Fedora и промени насоката си от потребителска към ориентирана изцяло към корпоративния сървърен сектор, беше обвинявана, че не връща достатъчно ресурс на общността.

Но макар и с малко шум в медиите, RedHat винаги е била една от водещите именно в развитието на GNU/Linux. Много от разработчиците на ядрото linux са всъщност служители на компанията. Освен това преди около година RedHat публикува под свободен лиценз сървъра си за директорийна услуга и го издаде като “Fedora Directory“.

Отварянето на вратите на библиотеката е последната от тези стъпки. Като комерсиална компания RedHat не може да си позволи лукса да прави всичко в публичността и да дава пълен достъп до вътрешните си ресурси. Но все пак е добра новината, че от “червената шапка” опитват да се реваншират на безбройните доброволни разработчици на свободен софтуер и на потребителите, без чиито труд и подкрепа компанията не би съществувала.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *