Днес беше публикувана новата версия 5 на Fedora Core. Информацията все още е неофициална, няма обявление на fedora.redhat.com. Проектът Fedora е прекият наследник на GNU/Linux дистрибуцията “Red Hat“. Казано накратко, това, което преди беше Редхат, сега е Федора. След вече пет версии, новата операционна система успя да си отвоюва място сред предпочитаните от потребителите дистрибуции. И донякъде да защити големите очаквания след обявяването края на потребителския RedHat и, съответно, началото на Fedora.

Fedora продължава да е подкрепяна от компанията RedHat, но основното в новия проект е, че стремежът е към изграждане и поддържане на общност от разработчици и потребители, която да е в достатъчна степен самодостатъчна, за да може да развива операционната система относително самостоятелно. Както прави проектът Debian, който също като Fedora има официалната подкрепа на компании, но същностната работа в него се организира чрез вътрешно разпределение на задачите между разработчици, които в почти всички случаи са работещи безплатно хобисти.

Новата FC 5 може да се похвали с последните версии на две от най-популярните настолни среди – Gnome 2.14 и KDE 3.5, поддръжка на много приложения, използващи Mono, както и много и различни подобрения.

Share