Проектът Calligra обяви, че започва работа по нова програма от групата “офисни” приложения, което ще е насочено изцяло към авторите на текстове – писателите и съставителите на техническа документация.

Интересното в новината е акцентът върху писателите. “Офисни” е в кавички, защото от много време (може би за България от времето на Микротекст) програмите за текстообработка се използват ако не по-често, то поне не по-рядко вкъщи и за лични цели, отколкото в офис за служебни документи.

Къде пишем личните си текстове, и по-точно с какви програми ги пишем? Почти винаги отговорът на неизкушените от софтуерната свобода ще е “в Word”. Сред хората, които ползват свободен софтуер, но идват от тази уърд-нагласа, много ще кажат “в OpenOffice” или “в LibreOffice”. Някои с право ще възразят, че текст с малка или никаква нужда от специално форматиране е безсмислено да се пише в офисна програма и ще пишат текстове в обикновен текстов редактор, запазени в текстови файлове. Уеб-осъзнатите сред нас ще предпочетат онлайн редакторите на блоговете си. Тук-там ще се чуят гласове за GNote, Tomboy или подобни. Но всеки ще се съгласи, че няма инструмент, който да се доближава достатъчно до удобството на писането върху хартиени листове. С възможността във всеки момент да се отгърне нещо от написаното вчера или пък да се обхващат с един поглед два различни пасажа. Да, офисната текстообработка има такъв преглед, но той е преглед за печат, а не за проследяване на текста.

Като отидем пък към проблема за съвместимостта между форматите и факта, че нещо написано на офисна програма най-често остава в нейния си формат (пак заради трудното, несигурно и сложно преобразуване), може би най-“правилният” избор е да пишем на LaTeX… Страхотно, ще кажат програмистите, най-накрая правилен отговор. Но нека вдигнат ръце тези, които без капка притеснение отварят Emacs и пишат LaTeX начисто! Или тези, които инсталират Eclipse с всичко нужно, само за да напишат кратък разказ. Или които започват да ровят за TeX-редактори в дистрибуцията си, когато им дойде идеята за разказа. Да, със сигурност има много такива хора. Е, Calligra Author може би не е за тях. Но аз лично се радвам, че след вече десетилетия мислене за писането на текст като за “писане в уърда” се появява проект, насочен изцяло и специално към пишещите.

Не ме разбирайте погрешно – страхотни редактори има и днес. Но винаги работата по текста – изписване, редактиране, оформяне, дописване и пак редактиране и коригиране – се накъсва. Особено, когато става дума за съвместна работа на няколко души – автор, редактор, коректор… И винаги се намесва проблемът с преобразуването на форматите или друга подобна несъвместимост.

Концепцията на Author не е изчистена докрай и от Calligra ще търсят мнението на самите автори – кое им е нужно, в какъв формат, в кой момент… Целта е да се направи инструмент, с който да се създават електронни книги (от всякакъв вид) без излишни технически претрупвания. Очаква се първата версия да се появи в края на 2012г.

Share

5 Replies to “Calligra Author”

 1. Е аз съм от тези отдавна загърбили документните процесори. Пиша си даже най-често в nano. Е да дневника си го пиша директно на линия, но защото има отлично автоматично запомняне. Единственото което писах на Емакс/Латех е дипломната си работа, но ако започна книга, то няма да е на нищо друго.

  Поздрави за бързата реакция да напишеш новината в същия ден, в който излезе. Много се радвам.

 2. В моя коментар „които“ е „който“. В тая връзка в статията „тук-так“, не е ли „тук-там“?

 3. Поправено, мерси!
  И аз ползвам често прости редактори (моят е mcedit, знам му кътните зъбки; наречи ме еретик, но в обвивка без mc се чувствам ужасно; дори и на сървър, даже особено на сървър).
  Ползвам много често и онлайн – или блогове, или собствен ownCloud с вградения текстов редактор.
  Много слабо облъчване съм преживял от LaTeX и Emacs, признавам. Получавам парализа при зареждане на Емакс 🙂 Знам, че латех е теоретично най-правилният път, но няма ли да е яко да има изчистена и удобна програма, каквато обещават да е Author, която освен че може да се справя с цялото организиране на голям текст, накрая да може да жонглира свободно с форматите (може би вътрешно с някакъв тех) и кеф ти латех – латех 😉

 4. Хубаво е, че Calligra се развива. Честно казано не съм въодушевен от интерфейса, който въведоха, но пък с тия интерфейсни революции напоследък това си е направо ОК. Предпочитам по-класически и интуитивен изглед, но сигурно всичко това е и въпрос на навик (добре, че не ми се налага да ползвам Уърд ;)).
  Calligra засега използват OpenDocument формати (преди KOffice пробваше със собствени), което ги прави добре (почти) съвместими с Libre и Open Office. Иначе да, Nano ми допада, а и например PyRoom не е зле като концепция 😉

 5. Интерфейсът е леко странен, така си е. Но то е вярно още за стария KWord. Всъщност сега на Calligra Words като се изключи “Show Dockers” (ох, отсега ме заболява, като се сетя, че трябва да се превежда), изглежда много изчистено и почти минималистично. Чак да не повярва човек. 🙂
  Виж, новият Уърд има сърцераздирателен интерфейс… Май бях казвал, че съм го пробвал по принуда в офиса… Нещо отчайващо е и е съвсем другата крайност на изчистеното поле на PyRoom.
  Пък PyRoom, нали знаеш, че е копиран от ябълковидните – тяхното май се казваше WhiteRoom. Къде по-яко заглавие, ама нали са “първите” (макар че тия дни Samsung имат какво да възроптаят по тоя последния въпрос).

Comments are closed.