Може би не сте чували за Ryzom.org – много хора не бяха чували доскоро. Макар този MMORPG да има голяма база потребители, все пак не е толкова популярен, колкото World of Warcraft или да кажем Second Life. Ryzom е компютърна игра, масова интернет-симулация, която доскоро се е разработвала от компанията Nevrax. Голямата промяна идва, когато Nevrax навлиза в процес на обявяване на банкрупт. Този процес е отработен и не е нищо ново, много компании фалират всеки ден. Но различното в случая е, че кодът на играта Ryzom ще бъде загубен за играещите потребители по цял свят и почитателите на масовите симулации ще загубят. Ако Ryzom остане собственост на Nevrax.

Накратко – започната е кампания за набиране на средства за откупуване на кода на Ryzom, което след това ще позволи да се започнат свободни проекти за развиване на играта, за създаване на герои, карти и мисии. Всичките – свободен софтуер, базиран на откупения код. Това не е прецедент – преди време така общността откупи кода на програмата за тримерна графика и анимация Blender – една от най-добрите програми за тримерна графика днес.

Зад тази инициатива застават някои бивши служители на фалиращата Nevrax и потребители на играта. От нужните 200 000 евро вече към днешна дата са събрани над 173 000. Бъдещето изглежда добро пред Ryzom. Наскоро FSF (Фондацията за свободен софтуер) обяви Ryzom за основен приоритет и дари 60 000 долара за кампанията за откупване на кода. По данни от FSF някои от библиотеките на Ryzom са вече лицензирани под GPL, някои файлове пък са двойно лицензирани под собственически и свободен лиценз. Но проблемът е, че Nevrax ни са поддържали активно тази свободна версия преди да фалират и в момента най-добре работещ е именно кодът, който е изцяло собственически. Откупването му ще даде втори живот на Ryzom и 3500-те активни играчи в момента ще станат много повече, когато играта стане достъпна и свободна.

Share