Novell явно спира активната подкрепа на свободния проект Hula, който миналата година беше голямата новина в много блогове на разработчици. Hula е сървър за съвместна работа, включващ календар, поща, споделени ресурси – всичко, което в една средна фирма навява асоциация за… да, за Exchange. Освен всичко друго, Hula има и много удобен и приятен уеб-интерфейс, работата с който е бърза, заради вградения AJAX. Това не е просто поредният проект за уеб-поща, а нещо много повече. Hula без проблеми може да замести цялата функционалност на сървър Exchange – при това без да има нужда от инсталиране на допълнителни клиентски програми и закупуване на собственически софтуер.

Свободният проект Hula започна през февруари 2005г., когато Novell обяви, че освобождава кода на Novell Netmail. Оттогава Hula измина дълъг път и се разви много, но явно Novell не може да си позволи да отделя програмистки ресурс за по-официално обвързване с проекта вече. Макар в изявлението от името на компанията да се твърди, че Novell ще се радват Hula да продължи да се развива и да намери своите си разработчици и лидери от средите на общността, едно е ясно – Hula и Exchange не могат да виреят заедно. Наскоро Novell се обвърза с Microsoft с договорености, предизвикали доста спорове и неодобрение сред потребителите – явно когато има някакъв вид партньорство с Microsoft, не може да става дума за развитие на конкурентен на софтуерния монополист продукт.

Настроенията са раздвоени в момента – някои хора са недоволни от оттеглянето на Novell и го тълкуват като малко предателство, но пък други са оптимистични за бъдещето на самостоятелната Hula. Без насоките от “централата” и от щатни програмисти на Novell проектът има шанс да поеме свой си, различен и вълнуващ път. Както е с всеки нормален свободен проект – с неговите малки успехи и малки провали по пътя към следващата му стабилна версия.

Share