След като четири години председателства създадената от него CreativeCommons, преди няколко дни Лорънс Лесиг се оттегли и на поста му застана Джоичи Ито, интернет-предприемач, известен с уеб-идеи и проекти и популяризатор на концепцията за свободна култура. CreativeCommons се представлява от две компании – Creative Commons Corporation, базирана в Масачузетс, САЩ благотворителна коппорация и Creative Commons International – базирана във Великобритания фирма с нестопанска цел.

Лари Лесиг е преподавател по право, който е познат на общността с идеята си за отказ от някои запазени права, залегнала в основата на групата лицензи “CreativeCommons”. Отскоро лицензите имат правен превод на български език и организацията получи официално представяне в България. Неотдавна у нас гостуваха Лесиг и Ито и към лекциите им имаше голям интерес.

Лесиг остава в организацията като изпълнителен директор (CEO). За четирите години съществуване на CreativeCommons огромен брой авторски произведения са лицензирани с някои права запазени.един от последните големи успехи беше включването на възможност за CC-лицензиране на снимките в сайта Flickr, от което се възползват все повече хора. Както обичат да казват и Лесиг, и Ито – запазването на пълните права няма да ви донесе в ощия случай нищо и само ще затруднява читателите и потребителите ви. От друга страна, отказът от някои права работи само в полза на автора, защото го представя пред все по-голяма публика.

Повече прочетете от двамата – Джои Ито и Лари Лесиг са писали в блоговете си за това.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *