Всеки, на когото му се налага да използва MySQL или ползва уеб-интерфейса за управление phpMyAdmin, или поне е чувал за него. Макар да е незаменим помощник в някои определени ситуации, все пак phpMyAdmin е доста тромав и работата с него през бавна връзка може да е досадна.

Две алтернативи: CIMyAdmin и phpMinAdmin

CIMyAdmin е създаден от разработчиците на фреймуърка на PHP за уеб CodeIgniter. Съответно CI е използван за основа. CI се смята за една от по-леките системи за разработка на уеб-приложения, затова и CIMyAdmin е чувствително по-бърз.

phpMinAdmin пък е още по-малък, на практика това е само един файл на PHP. Може да е незаменим за отдалечено управление, когато връзката е бавна, а ssh-достъпът е нещо, което “админът” отсреща пази с религиозно настървение.

http://cimyadmin.net/
http://phpminadmin.sourceforge.net/

Share

2 Replies to “Алтернативи на phpMyAdmin”

  1. Ако знаеш само какви дупки има в phpmyadmin… като швейцарско сирене е!

  2. Аз го приемам повече като инструмент за разработка и/или изпробване. На вече работеща система, която е достъпна отвън, не бих сложил такъв интерфейс към MySQL. Ако трябва, има си мрежов достъп до сървъра – или директно съм базата, или към системата и после локално към базата…
    За дупки не знаех, признавам. Макар че е донякъде типично за проект на PHP 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *