Новината в сферата на графичните приложения под GNU/Linux (и особено игрите) от няколко дни е обявеното от AMD/ATI освобождаване кода на драйверите за графични карти, публикуване на спецификациите и дори работа с общността разработчици на свободен софтуер за подобряване на продукта и възможно най-скоро пускане на работеща свободна поддръжка на 2D и 3D. Съвсем логично за такава наболяла тема, много бързо емисиите на новинарските портали и на четените блогове, близки до темата, се запълниха с анализи и съобщения. Покриващи цялата гама от краен скептицизъм до също толкова неоправдан свръх-оптимизъм. Къде е истината, можем ли да разберем нещо по-категорично след всичко изписано или просто ще трябва да изчакаме първите версии на новия модул към ядрото?

Официално казаното от AMD е, че ще публикуват спецификациите на новите чипове Radeon и кода на управляваща ги библиотека. След това се надяват поддръжката на 2D и 3D в свободните модули да достигне по-високо ниво. И сега има работещи модули за карти Radeon, но те или са несвободен софтуер, разпространявани като двоични файлове от сайта на ATI, или са свободни, но с непълна поддръжка. Причината е банална — разработчиците трябва да изследват собственическия модул и да опитват външно да го имитират в свободната си версия. Защото като всеки затворен софтуер, драйверът няма документация, не се знае как работи и всичко е въпрос на късмет с догадките и приближенията.

Някои се сетиха да попитат Марк Шатълуърт, ръководителя на проекта Убунту. Последните версии на Убунту са противоречиви за привържениците на свободния софтуер, защото от една страна са направени много добре за новите и незапознати потребители, но от друга страна дистрибуцията продължава да включва несвободен софтуер в инсталациите. И все пак Убунту успява да балансира и да не стига до крайностите на Linspire или Novell например, които напоследък всеки проблем разрешават с договаряне с Microsoft. Та Марк казва, че този ход на ATI ще подобри значително използваемостта на GNU/Linux за настолна графика. Вече има много добри чипове на Intel, които работят със свободни модули в преносимите компютри. Но в настолните машини човек винаги е изправен пред дилемата към кой несвободен драйвер и съответно чип да се ориентира — дали да поеме пътя на NVidia, които макар и без да публикуват спецификациите си, дълги години дават на потребителите двоични драйвери с много лесна процедура на инсталиране и обновяване. Или да си вземе някоя от Radeon-картите, за които също има качествен несвободен драйвер, но инсталацията му е известно че не винаги е удобна и лесна. Разбира се, в X.org има и свободни модули за всички тези карти, но точно модулите за NVidia и Radeon (“nv” и “ati”) никога не са имали пълна поддръжка на възможностите на чиповете. Особено що се отнася до триизмерна графика и до нови игри (каквито вече от доста време има и с версии за GNU/Linux, като Unreal Tournament, Quake и т.н.), хората просто трябваше да избират или да изтеглят двоичния файл от Nvidia или ATI, или да се откажат от графиката.

Следващата версия на Убунту след вече замразената пред издаване 7.10 Gutsy Gibbon — очакваната като 8.04 Hardy Heron ще включва тези нови драйвери от ATI. Според Шатълуърт AMD/ATI има възможността да “повлече крак” за обръщане към Linux и на другите компании от бранша, най-вече прекия конкурент NVidia, и след няколко години настолният GNU/Linux да е оборудван с “пълно бойно” на новите графични чипове. И компаниите да печелят от все по-големите продажби на хардуерни видеокарти с увеличаването на интереса към тях от линукс-потребителите. Звучи много логично — и сега несвободните драйвери се разпространяват напълно безплатно. Една освобождаване на кода и публикуване на спецификациите на хардуера само ще подобри поддръжката му в Linux-ядрото. Съответно ще повиши продажбите на нови карти. И аз бих си взел от тях, нима вие не бихте? 🙂

Ако всичко се развие добре, печелившите от цялата тази промяна ще са потребителите. Старите драйвери ще си запазят поддръжката, ще бъдат налични на сайтовете за изтегляне. Новите карти с новите драйвери ще бъдат достъпни за много повечеди стрибуции, не само за правещата понякога компромиси със свободността Убунту. Ако се публикуват под свободен лиценз, тези нови разработки по новата спецификация на чиповете ще могат да влязат в дистрибуции като Debian и Fedora. Тоест на практика в повечето, защото тези две са в основата на голяма част от иначе различно брандираните GNU/Linux дистрибуции.

Обещанието е за публикуване спецификациите на новия чип и свободна библиотека за управлението му на 10 септември. Първоначалната поддръжка в библиотеката ще е за 2D, скоро след това следвана от 3D. Старият код на Fglrx-драйвера е отделен и няма да се публикува, нито да се използва. Разработвали са начисто за новия чип. Разработката е на AMD и на екипа на SuSE Linux към Novell. 10-ти септември. Това значи утре, в понеделник.

Intel отвори кода на драйверите си, Майкъл Дел продава Dell с линукси, после HP също започват, Lenovo (които везха да правят лаптопите ThinkPad от IBM) пускат анкета сред потребителите си коя точно дистрибуция на GNU/Linux да инсталират на следващите тинкпади… Едип приятел тези дни си взе първия компютър и изобщо не зареди Уиндоус, а пусна диска с Убунту и сега си работи безгрижно. Проблеми за настолния линукс? Ъм… къде?

И все пак, най-добре ще знаем как ще се отрази това на настолната графика едва когато хората си купят новите карти и когато тези нови модули влязат в дистрибуциите. Другото засега е само прогноза и добро настроение след добрите обещания от AMD/ATI.

Share