Новата версия 2.4 на програмата за обработка на растерни изображения The GIMP е на финалната права преди официалната си премиера. Екипът на GIMP публикува версията 2.4.0-rc1. След като дълго време беше бързо развиваща се програма, в последните си версии като че ли леко изостава откъм “нови неща” в сравнение с пряката конкуренция на, да кажем, Adobe Photoshop. Една от основните причини е, че голяма част от кода е бил основно преработен и от няколко версии вече GIMP е изцяло модулен софтуер. Очаква се това да ускори внедряването на новите функционалности. След като веднъж излезе 2.4 и след това се премине на използване на библиотеката GEGL. Библиотека с дълга известност в общността на свободния софтуер, между другото. Може би това е едно от парчетата код, за което се е говорило най-продължително и… все в бъдеще време. 🙂

И все пак какво е новото в 2.4? Който е ползвал междинните версии 2.3.х няма да забележи драстично нови неща, защото голяма част от тях се внедряваха в тези междинни версии. От друга страна, най-големият “минус” засега и причината за най-силният вой от другия, фотошопския лагер си остава — и версия 2.4 ще поддържа само по 8 бита на цветови канал. Остава сериозната вече закана на екипа това да е последната версия преди 16-битовия цвят.

Та към новите неща:

0) Скорост, скорост, скорост. GIMP се зарежда доловимо по-бързо. Чувствително е подобрено бързодействието на алгоритмите за замъгляване, особено тези на гаусовото замъгляване и селективното гаусово замъгляване.

1) Нови инструменти за избиране. Старата концепция, при която с някои от инструментите се задаваше селекция и след това с инструмента за трансформиране тя се променяше е премахната изцяло. Сега направо избирате инструмент и работите само с него. След избиране при доближаване до края на областта се появяват контроли за промяна на размерите и съответно формата. С натискане на Shift и Alt пак получавате възможност да добавяте и отнемате от селекцията. Същото удобство е добавено и към други инструменти, например към инструмента за изрязване.

2) Избор на цвят от екрана. В палитрите за избор на цвят вече има пипети, с които можете директно да избирате произволен цвят от екрана, включително и от фона, от други работещи програми и т.н.

3) Нови икони от проекта Tango. Иконите навсякъде из програмата са съобразени със стиловите препоръки на Tango. Изгледът е еднакъв за всички поддържани операционни системи. По подразбиране идват два изгледа — нормален и умален. Вторият може да е подходящ за по-малки работни площи или когато панелите имат склонност да ви се “пречкат” повечко.

4) Менютата са леко преподредени — няма вече отделни менюта за Script Fu и Python Fu. И двете са подменюта във “Филтри”. Има ново отделно меню за работа с цветовете.

5) Управление на цветовете. Вече може да се включват външни цветови профили (.icc или .icm), в настройките на програмата има отделен прозорец за управление на цветовете. Настройка на входен, на изходен профил, както и на цел на изобразяването.

6) Вътрешна интеграция със SVG. Вече няма отделна приставка за внасяне и работа с векторна графика. Данните в SVG-файловете се разпознават вътрешно и има взаимна преносимост — напромер пътеките в GIMP и Inkscape се запазват при внасяне и изнасяне. Това не прави GIMP най-добрият избор за ежедневна работа с векторни графики (както знаем, това е специалност на Inkscape), но вече свободно могат да се обменят CVG-файлове.

7) Динамични четки. Някои (повечето) от четките за рисуване са настройваеми на момента с натискане на десен Alt + [ (за увеличаване) или десен Alt + ] (за намаляване на размера). Вече не е нужно да държите постоянно отворен панела за избор на четки, ако работите само с един вид четка и сменяте само размера. Сега отивате там само да смените вида на четката. В списъка динамичните четки са отбелязани със синьо триъгълниче долу вляво.

8) Бърза навигация при преглед. Екраните за предварителен преглед (например тези на различните филтри) вече имат бутон за бърза навигация и не е нужно да търсите конкретно място от изображението с плъзгачите. Долу вдясно на всеки екран за преглед има сини кръстосани стрелки. При натискането им се появява инструментът за бърза навигация.

9) Някои от новите включени по подразбиране приставки:
— премахване на червени очи. Банално като филтър, но все пак да го споменем;
— добавяне на сферична аберация. Симулиране на ефекта на широкоъгълните обективи във фотографията.
— генериране на фрактали;

10) Нов инструмент: отделяне на преден план. Това е може би едно от най-интересните неща в тази версия. Чрез алгоритми SIOX инструментът разпознава отделните обекти и може да ги избира и отделя. Това извежда ретуширането на снимки на ново ниво и работата, която преди се правеше с неколкократно ръчно тифецване вече може да се улесни много. Това не замества съществуващите инструменти за избор по цвят (Shift+O) и избор на непрекъснати области по близки отенъци (U), а ги допълва.

11) Нов инструмент: поправяне. С новия инструмент “поправяне” (“heal”) можете да възстановявате области, като ги дорисувате с адекватни на околните обекти стойности. Например много е удобен за поправяне на текстури — фонове, човешка кожа и т.н. Инструментът не замества съществуващия “копиране” (“clone stamp”), защото не копира пряко от съседно място, а така размества леко околните пиксели, че поправката изобщо да не си личи.

12) Подобрена е преносимостта на .psd-файлове от Photoshop. Запазват се повече от данните при внасяне на фотошопски файл. Няма проблеми с дългите имена на обекти и с имена на обектите на различни езици. Все пак не очаквайте чудеса — и причината за това е затвореността на Photoshop и формата му…

Сигурно има доста още други новости, но тези ни се сториха най-интересни. Ако все още не ползвате The GIMP за растерна обработка, разгледайте новия 2.4 (засега release candidate, но се очаква коро да излезе официалната версия 2.4.0). Това е програмата, която през годините е направила може би най-много за настолната употреба на GNU/Linux и на свободен софтуер по принцип. На базата на нейната библиотека за графични елементи на интерфейса й (Gimp TooKit, GTK) е създадена на практика всяка съвместима с настолната среда GNOME програма. Дълго време преди да има такова бурно развитие на растерните програми в една друга, несвободна операционна система GIMP проправяше път за много нови любители и потребители на GNU/Linux и *BSD.

Share