Август е месецът на новата версия 0.12 за програмата за проявяване и обработка на RAW-файлове от цифрови фотоапарати UFRaw. В края на юли излезе версията, базирана на обновения dcraw 8.77 и в средата на август екипът издаде и версия с поправки на пропуснатите грешки. Вече в повечето дистрибуции на GNU/Linux е налична последната версия на UFRaw с новостите в нея. Дебиан леко изостава, защото поддържащият пакета разработчик е в летен отпуск и обещава да подготви 0.12 чак в началото на септември. Ако сте дебиан-потребител и изгаряте от любопитство и нетърпение, не е задължително да чакате официалния пакет. Може да инсталирате сами версия 0.12, но го направете внимателно и така, че след това като се публикува пакетът в Дебиан, да можете лесно и безпроблемно да махнете тестовата си инсталация и да продължите да обновявате системата си “по дебиански”.

Как да видим UFRaw 0.12 бързо и лесно под Дебиан

0.12 има нови допълнителни зависимости – gtkimageview и libbz2. Първата възможност може да е да ползвате пакет от някой от дериватите на Дебиан, например известното напоследък Ubuntu, но не си губете времето. Макар някои програми хората в Убунту да пакетират сами, даже някои неща и връщат на Дебиан, точно този пакет е от множеството такива, които се взимат от хранилищата именно на Дебиан. Така че и в Убунту в момента последната версия е “0.11-2ubuntu1″, което е принципно същото като тази в Дебиан, 0.11-2”. Любителите на FSF-визията също са ограничени в случая, защото пък GNewSense е дериват на Убунту. В rpm-света сигурно вече има доста пакети, но във Fedora също засега е старата версия 0.11. В Slackware положението е същото. С две думи неофициални пакети се намират, но официално вече почти цял месец след излизането на 0.12 никой не пакетира, макар да няма и доклади за грешки. Обяснението може би е, че е сезонът на отпуските. 🙂

Вместо да търсите неофициален пакет за да го преобразувате в такъв за дебиан с alien, може да компилирате кода на новата версия сами. Като внимавате да не замърсите излишно системата си, тоест да можете да махнете тази версия, когато излезе официалният пакет.

С помощта на програмата checkinstall може да направите в последния момент, след компилирането и преди инсталирането от готовите за инсталиране на системата ви файлове deb-пакет. Това е малко “мръсен” начин за бързо правене на дебиан-пакети, но когато става дума за ползване само на вашата машина или на ваша отговорност, и този “бърз хак” върши работата. Предимството на checkinstall пред ползването на “make install” е, че премахването на програмата след това става лесно под управлението на dpkg. Можете и при компилиране и инсталиране с make-скрипта да деинсталирате, но трябва да сте запазили директорията с кода, за да изпълните от нея “make uninstall”. А и може например в скрипта да не е добавено “uninstall”.

И така, вземаме кода от страницата на UFRaw. Разархивираме
$ tar -xzf ufraw-0.12.1.tar.gz
$ cd ufraw-0.12.1/
$ ./configure
Може да се окаже, че някои от нужните пакети ви липсват, при мен това беше само liblcms1-dev. Допълнително сложих и libexiv2-dev (за поддръжка на EXIF), libgtkimageview0, libgtkimageview-dev (за новият преглед на снимките през gtkimageview), libgimp2.0-dev (за създаване и на приставка за интеграция с GIMP). Тези допълнителни пакети си ги отбележете някъде, за да ги махнете когато сложите официалната 0.12 версия. Има и възможност за свързване с Cinepaint, но от известно време го няма в Дебиан, няма го и при мен, така че ще карам с GIMP.
След това компилираме
$ make
(правим си кафе)
След това, вместо да напишем “make install”, ползваме checkinstall:
$ su –
# checkinstall -D make install
Следват няколко въпроса, искане на описание за пакета и потвърждение на настройките. След това пакетът е създаден в текущата директория и е инсталиран на системата.

Новите теща във версия 0.12 на UFRaw

0) Изрязване на кадъра в RAW. Нещо, което е по-близо до обработката, отколкото до проявяването, но ако се загледате в конверторите за други операционни системи (или ако ваши приятели ви разкажат;) ще видите, че все повече от рутинната работа по първоначалната или не особено сложна обработка се прехвърля към конверторите. Много по-удобно е да изрежеш или настроиш по друг начин снимката си още при проявяването, отколкото само заради едното изрязване да стартираш GIMP, например.
Изрязването работи при включване на листчето “Crop and rotate”. Със завлачване с мишката на ръбовете на снимката оформяте правоъгълника, който искате да се прояви и запази.

1) Показване на снимката с gtkimageview, което води до много по-удобно и бързо разглеждане на части от кадъра, увеличаване и намаляване, бързо търсене на области. Както и при всички прегледи в новата версия на GIMP, така и тук в долния десен ъгъл на снимката има бутонче с две кръстосани стрелки. При натискането му се включва инструментът за бърза навигация. Също така и бутоните за увеличение са изнесени на подходящо място и превключването на мащабите става много по-бързо.

2) Бутони за бързо обръщане и завъртане на снимката. В предишните версии не можеше да се обръща огледално и да се завърта кадърът — сега това става лесно, пак с режима “crop and rotate”, който се използва и за изрязване.

3) Чистене на шума в RAW с помощта на вграденото в DCRaw “wavelet denoising”. Плъзгачът се намира точно под тези за цветна температура, насищане на зеленото и настройките на интерполацията. Това е работният лист, който се използва най-много и най-често и по подразбиране се зарежда при пускане. Плъзгачът при зареждане е в положение “0”, най-вляво, което значи че не се прилага никакво чистене на шум. Включването и засилването на обработката става с увеличаване стойността му надясно.

4) Два нови режима на интерполация — PPG (Patterned Pixel Grouping) и EAHD (Enhanced Adaptive Homogeneity-Directed). EAHD е подобрение на подразбиращата се интерполация AHD. Включва сложно заглаждане на цветовете. Също така намалява шума и хроматичната аберация без загуба на качество. Другата нова интерполация, PPG, е горе-долу също толкова добра, но с доста по-добра производителност и може да се използва за намаляване времето на обработка на големи, сложни кадри или последователна работа по много снимки.

Другите налични интерполации в UFRaw, познати от предишните версии са AHD, VNG (Variable Number of Gradients), VNG four color, Bilinear и Half-size. AHD все още е подразбиращата се, доказала се интерполация. VNG е по-предишната подразбираща се, а вариантът й “VNG four color” се препоръчва да се ползва, ако в кадъра има нарушения на изображението, идващи от байеровата решетка на цифровия сензор. Последните две, Bilinear и Half-size се отличават с това, че са много по-бързи от другите и когато не се цели най-добро качеството, те са добър избор.

5) Поддръжка на RAW-файлове, компресирани с gzip и bzip2.

6) Възможност за работа като приставка към Cinepaint. Другите два режима, като отделна програма и като приставка към GIMP са запазени от предишните версии.

7) Поддръжка на цветови профили — входни, изходни и такива за показване. Последните два могат да се настройват и според целта на изобразяване. По подразбиране е включен sRGB, за добавяне на други (AdobeRGB и др. под.) трябва ICC-файловете да се заредят в програмата през съответния бутон вдясно от настройката. Това беше заложено още в предходната версия, но сега е по-добре подредено в интерфейса.

Като цяло новата версия на UFRaw създава сигурно усещане и впечатление за стабилен инструмент. При режим “white balance” (първият работен лист) се забелязва, че в полето на снимката с мишката могат да се избират области. Засега това не води до селективно променяне на белия баланс и другите настройки от режима. Но такова избиране не се задейства в другите режими, а в режима за изрязване именно с мишката върху снимката се избира изрязваната област. Това може да ни наведе на мисълта, че явно за следваща версия е оставено избирателното настройване на баланса на бялото и зеленото.

Без да донася невиждани чудеса в конвертирането, версия 0.12 на UFRaw показва приятна тенденция. А именно подробното следване на нововъведенията в библиотеката dcraw и адекватното им и удобно внедряване в графичния интерфейс. Другите свободни RAW-конвертори за *NIX (като Rawstudio например) се развиват доста по-бавно и изостават от нововъведенията на Dave Coffin в неговия dcraw. Преди време Дейв Кофин беше казвал в интервюта, че пренасищането с всякакви собственически RAW-формати (някои от тях некачествени и неподходящи) е заплаха за фотографа любител, но той си е поставил задачата да премахва тази пречка със свободната библиотека dcraw. И че най-добрият досега създаден формат е DNG, който макар и компромис, защото не е съвсем свободен, е отворен и публикуван като спецификация. Затова и всички програми, работещи с drcaw отдолу имат много добра поддръжка на DNG.

След като години след публикуването на DNG единственият цифров фотоапарат с вградена DNG-поддръжка засега е Pentax K10D, пред фотографите все още стои дилемата дали за всеки случай да не си запишат копия на кадрите си, преобразувани с компютър до DNG. Много хора намекват, че след 5 или 10 години сегашните RAW-формати няма да бъдат поддържани от бъдещите фотоапарати и несвободни програми. Остава ни успокоението, че dcraw само ще добавя нови поддръжки в следващите си версии и няма да изоставя формати. Така и след 10 години ще можем да проявяваме днешните формати на Canon, Nikon, Olympus, Sony и кои ли още не — всеки различен от другия и всеки “таен”.

Share