След осем месеца разработка беше обявен Друпал 5.0. Новата версия съвпада и с шестия рожден ден на проекта. Версия 4.0 е издадена през 2002г. и през изминалите години програмата е достатъчно напреднала и променена, за да бъде сменен основният й номер от 4 на 5.

Много страници в мрежата се задвижват от Drupal, в това число личния блог на считания за “баща” на уеб-мрежата Тим Бърнърс-Лий, сайтове с подкаст-излъчвания като TWIT.tv, сайтове на общности като SpreadFirefox.com, художествени общности като Terminus1525, големи медийни страници като TheOnion.com, MTV и дори сайтове на NASA. Lindeas също е в тази група от работещи на Drupal страници.

За новата версия 5.0 общо са изпратени 1173 кръпки по кода от 492 разработчика. Става дума само за “core”, тоест тук не се броят работилите по огромния брой приставки. По тази версия са работили 150 души повече, отколкото по предходната 4.7. Новото в кода се забелязва в големия брой подобрения на интерфейса, нов подразбиращ се изглед, уеб-инсталатор и разширяване на средата за разработка, което ще позволи на разработчици на приставки и на изгледи да допринесат още повече за гъвкавостта и използваемостта на Drupal.

Share