Не ви ли се е случвало в разговор с хора, занимаващи се с компютърна обработка на изображения да споменавате с усмивка The GIMP, а в отговор да получавате кратко и категорично обяснение, че за професионална работа инструментът е само и единствено Photoshop? Ако се интересувате от графична обработка и от свободен софтуер ви се е случвало, разбира се…

Има много и различни доводи, спиращи специалистите да използват GIMP. Един от тях е, че интерфейсът на програмата е прекалено странен за вече свикналия с “класическия” изглед на някои програми професионалист. За начинаещи, които са готови да се настроят за нещо по-различно от разпространените интерфейси на уиндоус-програмите и за привикнали към интуитивната среда на GNOME този по-различен за професионалистите интерфейс на GIMP изобщо не е труден, а напротив – по-интуитивен за работа и по-лесен за разучаване. Винаги имате под ръка точно и само това, което ви е нужно за конкретната работа, а под десния бутон на мишката във всеки момент е цялото меню, в случай че ви потрябва пълен достъп до него.

И все пак за свикналите с Photoshop наистина The GIMP е труден за разучаване. След като са отделили години за привикване с един инструмент, за тях наистина е загуба на време и пари да разучават коренно различаващ се външно друг инструмент. И предимството на свободния софтуер не е достатъчно в случая – когато става дума за професионална обработка на изображения е ясно, че човекът изкарва пари с работата си и закупуването на инструмента за него не е проблем. Също така в повечето случаи не е проблем и фактът, че инструментът е несвободен, със затворен код. Макар все повече дизайнери да се вливат в движението на свободния софтуер, все пак повечето нямат физическата възможност, времето и приятелите, които да им помогнат да разберат концептуалните предимства на свободния софтуер.

За тях съществува решение – версия на The GIMP, наречена “GimpShop” от създателя си Scott Moschella, която променя целия външен вид на програмата – менюта, бутони, прозорци и бързи клавиши по такъв начин, че да прилича максимално на конкурентния несвободен продукт на Adobe. Ако сте професионалист и сте свикнали да работите с Photoshop, но сте изкушени от свободния софтуер или просто искате да разширите кръгозора си с The GIMP, GimpShop е за вас.

Другата голяма пречка пред професионалистите е липсата понякога на точни аналози на приставките. Например свикнали сте толкова с дадена приставка за Photoshop, че я използвате почти машинално и в средата на The GIMP тя определено ви липсва. Може да има подобна приставка в GIMP, но не сте свикнали с нея и бавната работа ви струва време, нерви и, в крайна сметка, пари.

Решението е новата и бързо прочула се приставка за GIMP на Tor Lillqvistpspi” (PhotoShop Pligin Interface). Това е приставка, която извиква приставки за Photoshop. Засега само приставки от типа “филтри”, но те са и най-често използваните от дизайнерите. Тор Лилквист е човекът, който се грижи за уиндоус-версията на GIMP, а също и за уиндоус-версията на GTK+.

Приставката “pspi” работи както с уиндоус-версията на GIMP, така и с официалната версия под GNU/Linux. Приятно изпробване на външните приставки от Photoshop и все пак не забравяйте, че те са несвободен софтуер! А приставките за GIMP с всеки ден стават все повече и все по-качествени. И са свободни.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *