Summer of code” е проект на Google, с който от миналата година компанията започна да стимулира развитието на свободния софтуер. Програмата е ориентирана най-вече към студентите и младите специалисти – хората, които имат силен интерес към програмирането и свободния софтуер, но все още не са намерили “нишата” си, в която да развияват способностите си и да бъдат забелязвани, подкрепяни и оценявани по достойнство.

Изданието на SoC за 2006-та все още не е започнало да приема заявки от участници, защото още не е уточнен окончателно списъкът с организации и софтуерни проекти. Схемата, по която работи SoC е следната: първо Google обявява на общността за началото на проекта. Това е моментът, в който в организации, свързани със свободни проекти, например различни подсигуряващи ги фондации, започва обсъждане на степента и вида на нуждата на съответния проект от помощ от страна на студентите в SoC. В отделните свободни проекти също се обсъжда кое е най-подходящо за SoC. След това организациите дават на Google списък със задачи за студентите, студентите се записват за участие (за което задължително им трябва сметка в Google…) и започват работа по задачата. Един участник има право да се запише за най-много 12 задачи, но все пак целта е качеството на изпълнение, така че повечето кандидатствания не подобряват пряко класирането.

Всички крайни продукти трябва да бъдат лицензирани от участника под свободен лиценз. За ориентир е избран критерият за лицензи на Open Source Initiative.

След одобрение на кандидатурите на всеки одобрен участник ще се изплатят 500 долара. По средата на проекта, ако има развитие, ще се изплатят още 2000 долара. Накрая, при предаване на крайния резултат, Google ще плати на участника още 2000 долара. Общо всеки одобрен участник, преминал успешно през програмата (тоест завършил проекта си) ще получи 4500 долара. По актуалния курс на долара спрямо българския лев това е около 7200 лева. Никак не е зле за 4 месеца работа, нали? И не само че е около по 1800 лева на месец, а и е работа по свободен софтуер.

Само малка част от участващите организации и съответни проекти са Apache, Blender, Creative Commons, Debian, Drupal, FreeBSD, GIMP, GNOME, Jabber, NetBSD, Python, Ruby, Mozilla, Ubuntu, Wikimedia… Пълният списък на участващите в проекта организации може да намерите в страницата на SoC 2006. Тази година организациите са над два пъти повече на брой от миналата година. А миналата година участваха 40 организации и 400 студента от 49 страни.

Успех на всички кандидати!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *