Тазгодишното гласуване за нов ръководител на проекта Дебиан, за което писахме наскоро, приключи. Новият ръководител на Дебиан (DPL, Debian Project Leader) е Anthony Towns, известен като “aj”. Секретарят на Дебиан Manoj Srivasta в събота (8 април) обяви резултатите. Антъни дълги години вече е познат на общността на Дебиан като ftp-master и release manager.

Броят на участвалите в това общо гласуване разработчици на Дебиан е 421, което е 43% от всички имащи право на глас. Повече за начина, по който протече тази изборна кампания можете да научите от дневника на Антъни, от записа на предизборния дебат, както и от подробното описание на гласуването и статистиката му по дни.

Какъв ще е резултатът от победата на платформата на Антъни пред тези на конкурентите му, ще е нещо, което ще научим едва след една година, когато дойде време за следващите избори в Дебиан и aj, разработчиците и всички потребители направят равносметка. Самият победител направи кратък анализ на резултатите, но той е интересен по-скоро за изкушените от математиката и статистиката на избирателнети системи. В Дебиан се използва малко усложнена система за избори, дават се предпочитания, които могат да се подреждат по степен. Не се гласува задължително само за един кандидат и затова прекият анализ на резултатите винаги включва достатъчно много статистически термини, за да не е интересен за крайния потребител на Дебиан.

За отбелязване е, че в почти всички класирания между кандидатите победител излиза Steve McIntyre. Но в директното класиране между Стив и Антъни побеждава Антъни. С 6 гласа. Стив в платформата си залагаше на много промени във вътрешната структура на Дебиан, най-вече в комуникацията между отделните работни групи и разработчици.

Можем да кажем, че в тези избори Антъни Таунс победи Стив Макинтайър на “негова територия” – стана ясно, че за гласувалите разработчици подобряването на комуникацията с оглед на ефективността е нещо важно. Но докато Стив залагаше на мащабни вътрешни промени за достигането й, Антъни просто предложи себе си. Като отговорник на стабилните издания на Дебиан той има свой си опит в организирането и сработването на работните групи.

Тази година Дебиан заложи на по-ефективното използване на вече изработените умения. След гласуването за промени на миналите избори, когато Брандън Робинсън скандализира общността с идеята си за “екипно управление” на проекта и за “споделена отговорност” на ръководителя, тазгодишното връщане към aj е разбираемо.

Успех на новия DPL! Всички с интерес очакваме следващото стабилно издание на дистрибуцията на Дебиан. Както и евентуалното развитие на самия проект.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *