LPI (Linux Professional Institute) и Canonical (спонсорите на дистрибуцията Ubuntu) обявиха, че са разработили специални изпити за долълнително сертифициране на специалисти по GNU/Linux с насоченост към Ubuntu. Това сертифициране ще се получава след полагане на допълнителни изпити, добавени към изпитите LPI 101 и LPI 102. Това са двата изпита, при чието издържане се издава сертификат LPIC-1 – първото ниво на LPI-сертификатите.

LPI от доста време вече има такива допълнителни изпити за специалисти по SuSE. Немската компания е дългогодишен спонсор на института и това профилирано сертифициране за SuSE беше първото такова в иначе общите сертификати на LPI. В изпитите на LPI има профилирани раздели за rpm- и deb-базирани системи. SuSE-сертификатът е с насоченост към rpm-система, а новият специален допълнителен сертификат за Ubuntu допълва гамата от сертификати на института в посока на debian-базираните дистрибуции.

Очаква се новите изпити да бъдат промотирани в средата на месец май тази година в Йоханесбург, ЮАР. Canonical е южноафриканска компания и Ubuntu, поне в началото си, е свързано също с ЮАР. Това, заедно с факта, че през май в Йоханесбург ще се проведе регионална част от световното изложение LinuxWorld обяснява избора на време и място за първото представяне на долъпнителните изпити.

Скоро след това LPI ще предложи изпита и на партньорите си по света, ще бъде достъпен и през програмите и центровете на VUE и Prometric.

Официален партньор и представител на LPI за нашата страна е LPI-България, което понастоящем се представлява от Сдружение “Свободен софтуер”. При интерес към новата програма за Ubuntu и у нас ще очакваме организиране на курсове и изпити, както и по-конкретна информация за новия допълнителен сертификат.

Share