Излезе новата, трета бета-версия на Gaim 2. Какво е новото в нея можете да намерите в списъка с промените. Дългоочакваната версия “2” все още не идва по подразбиране с инсталацията на големите дистрибуции. Сравнително малко са потребителите, които толкова харесват объркания интерфейс на Gaim, че да си го компилират от изходния код. При това изходен код на бета-версия.

Интересно е това, че в сайта FootNotes, който отрадява последните новини в разработката на настолната среда Gnome, явно от доста време в категорията “моментни съобщения” се пише само и единствено за Gaim. И това – след като дълго време проектът Gaim беше обект на горещи спорове в средите на HIG-специалистите и потребителите на Gnome.

С новата си версия “2” Gaim наистина е доста по-интегриран в настолната среда, но програми за моментни съобщения с подобна и по-добра функционалност има отдавна в Gnome. Преди време се говореше за евентуално приемане за “IM по подразбиране” на джабер-клиента Gossip. Чуха се и гласове “в подкрепа” на Gajim (в чиято разработка участват и двама българи – програмистът Димитър Киров и преводачът Явор Доганов). Развитието на Gossip напоследък е малко по-бавно, но сред програмите за моментни съобщения за Gnome определено има много по-бързо развиващи се и по-интересни от Gaim. Странно е, че централен новинарски сайт като FootNotes явно не отчита това.

Когато Gaim има официално издание на версията “2”, ще му направим подробно ревю.

Share