ИСО и МЕК са отхвърлили обжалванията на няколко страни на гласуването за MS OOXML. Файловият формат на Майкрософт, който премина бързата процедура за стандартизиране и макар първоначално да беше отхвърлен, след това бързо получи нужния брой гласове. Не без подкрепата и на бъгарския технически комитет, който се занимаваше с разглеждането му.

След приемането на OOXML няколко страни подадоха обжалвания, някои включително заявиха желание да променят вота си, но вече всичко свърши — официално и формално MS OOXML е стандартен формат.

Има една друга страна на проблема и тя е, че фактически форматът явно никога няма да стане стандарт. Нито първоначалните описания на Майкрософт са пълни и еднозначни, нито последвалите примерни имплементации са пълни и еднозначни. Според много анализатори конкурентният и първи по време формат ODF вече се налага като стандартният офисен файлов формат в мрежата. Може би в крайна сметка Майкрософт просто ще имат още един правен документ, но масово потребителите ще ползват ODF.

http://www.itworld.com/open-source/54310/iso-iec-reject-appeals-approve-ooxml-spec

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *