Democracy е проект за интернет-телевизия в реално време. Програмата е свободна, с отворен код и може да се изтегля и използва от всички потребители. Има версии за GNU/Linux, MacOS и Windows. Версиите за GNU/Linux дори са няколко – хората от проекта предлагат на сайта техни версии на инсталационни пакети за Debian, Ubuntu и Fedora (версии 4 и 5). Вероятно в страниците на много други дистрибуции вече има или се подготвят инсталационни пакети и за тях.

Специално в Дебиан все още няма официален пакет за Democracy, но в края на миналия месец е отправена заявка за пакетиране (ITP, “Intent To Package”). Тъй като няма, поне на пръв поглед, лицензни проблеми за включването на програмата в Дебиан, в скоро време може да очакваме официалния пакет в основното хранилище.

Democracy player” представлява програма за възпроизвеждане на видео, създадена на базата на VLC. Всъщност някои основни функции се основават на VLC/VLS, но в Democracy има много повече. Най-вече се отличава от VLC по основната си цел.

Но какво е VLC? VLC (“VideoLan Client”) е свободен софтуер за възпроизвеждане на видео, който дълго време не беше забелязван от редовите потребители. Чрез VLC и VLS (“VideoLan Server”) може да се организират видеоконференции в локалната мрежа, например. Или да се гледа телевизия от всички в офиса с VLC, свързан със сървъра VLS на компютъра с телевизионен тунер. С две думи VLC и VLS се използват за излъчване (streaming) на файлове с видео по мрежата. Самият VLC може сам да излъчва и VLS е предназначен за инсталиране на сървърни машини за справяне с по-голямо натоварване, с което се предполага, че насторният клиент VLC не би се справил.

Но говорим за Democracy – какво е по-различното му от VLC? Целта на Democracy не е да е поредната програма за възпроизвеждане на видео. Такива дори и за GNU/Linux вече има прекалено много. Основното предназначение на Democracy е да открива, сортира и възпроизвежда видео от мрежата. Това означава, че с него на практика имате интерактивна телевизия – можете да избирате критерии, по които да се търси и да задавате различни филтри на съдържанието. Програмата претърсва всички публично достъпни места за излъчване на видео – podcast-ове, видеоблогове, архиви на търсачки и директории, RSS-емисии, торент-тракери… Навсякъде, където може да се открие съдържанието, което сте задали за търсене.

И когато съдържанието бъде издирено, можете да създадете “канал”, който или да гледате повторно и да откривате новото съдържание в него, или да излъчвате за другите потребители.

Може би възможността за лесно създаване на канали за излъчване е най-привлекателната в идеята. С такива канали можете да налагате в средата на мрежата съдържание, ориентирано към някоя интересна ви област. Например решавате да съберете всички видеоматериали за парапланеризма и след това ги излъчвате по създаден от вас канал. Така някой друг потребител в мрежата с интереси към парапланеризма може лесно да открие ценния канал със свободното съдържание, вместо да губи дълго време в търсенето му.

Излъчването може да става или с програма от вашия компютър, наречена Broadcast Machine, или от профила ви в сайт като VideoBomb. Ако компютърът ви е изключен, през профила ви в сайта каналите продължават да са налични за търсещите ги други потребители. По подразбиране програмата записва всички файлове на твърдия диск и ги трие след 5 дни. Но това е настройваемо – можете например да укажете излъчванията от някои любими ви канали да се пазят по-дълго, за да можете да решите кое от тях да си запазите и кое да изтриете. Или пък ако нямате много място, можете да настроите съдържанието да се трие по-рано и да освобождава временната директория за ново съдържание.

Ясно е, че Democracy е само един проект и не може да създаде сам нагласата у потребителя да очаква и изисква медийната връзка да е двупосочна. Вече се появяват и други подобни проекти и интересът към свободдната интернет-телевизия е все по-голям. Не става дума за електронни варианти на конвенционалните телевизии – и да се появят, те пак ще бъдат изцяло или предимно еднопосочни.

Ценното на свободните интернет-канали с видео е, че можете да избирате в реално време кое да гледате и кое – не. И ако искате, можете да гледате много пъти едно и също нещо. а не да чакате обикновената телевизия да го повтори в програмата си.

А с проекти като Democracy player можете не само да гледате това съдържание, а и да участвате в разпространението и популяризирането му. Да го подреждате по важност в мрежата. Като излъчвате свои канали за интернет-телевизия.

Share