Доживяхме свободното публикуване на нов филм, при това с компютърна анимация и от типа, от който Холивуд би изстискал и последния цент. Филмът се казва “Elephants Dream” и е резултат от почти година усилена работа на екипа на студиото за компютърна анимация Orange.

Проектът е иницииран и координиран от фондацията Blender, които поддържат разработката на свободния софтуер за триизмерна графика и анимация “Blender“. Нещо повече, шест души от общността на разработчици и потребители на Blender са били избрани да работят заедно с екипа на Orange в Амстердам.

За създаването на филма са използвани само инструменти с отворен код, най-вече Blender. Самият филм се публикува за свободно използване, както и всички работни файлове по монтирането му. Използваният лиценз е CreativeCommons-Признание – това изначава, че всеки има правото да използва филма и работните му файлове, като единственото задължение е да спомене оригиналните им автори. Например ако направите нов анимационен филм, използвайки текстурите и моделите от Elephants Dream, трябва в надписите да укажете, че са взаимствани от него. Не се ограничава нито препубликуването, нито комерсиалната употреба, нито производните версии.

Можете да изтеглите съвсем легално филма “Elephants Dream” с този торент-файл. Можете да изберете и друг начин за изтегляне или друг, по-малък размер с по-ниска резолюция от страницата за сваляне на сайта на филма.

Share