Сигурно сте чували за Марк Шатълуърт? Ако не сте, то няма начин да не знаете поне за Убунту. Марк е човекът зад проекта “Ubuntu” с всичките му под-проекти и поддържащите го фондации. Убунту е дистрибуция на GNU/Linux, базирана на дистрибуцията на Debian. Има ясно изказани причини да се направи отделен проект, вместо да се работи за подобряване на софтуера “отвътре”, в Дебиан. През малкото изминали години на бурния растеж на Убунту имаше и много проблеми между новия проект и Дебиан, както принципни между двете общности и методите им, така и лични между разработчици от двата лагера. И все пак днес връзката между двете дистрибуции е много по-силна, отколкото между които и да са други проекти за операционни системи. Както самият Марк казва, всички разработчици на Дебиан са на практика и разработчици на Убунту, макар и неформални. За което той им е безкрайно благодарен.

Освен с Убунту, Шатълуърт е известен и с много други неща. Той е първият, роден след стъпването на Луната, който е летял в космоса. Един от малкото частни космически туристи и единственият от Африка. Да, той е от ЮАР и се казва, че е милиардер, който сам си е изкарал парите. Всичко това — за един човек, при това толкова млад и то не американец и неработил за някой от мастодонтите в Силициевата долина? Да, явно е възможно. Но кой всъщност е Марк Шатълуърт, как е натрупал такова имане и дали само работата по GNU/Linux му е донесла парите? И с какво се занимава сега, как ги харчи, освен за разходки с ракети?

Роден през 1973г., Mark Shuttleworth е родом от Южна Африка и понастоящем е с двойно гражданство, добавил си е британско и живее в Лондон. Първият африканец в космоса и вторият космонавт в историята, който сам си е платил пътуването. Образованието, което получава е по финанси и информационни системи от университета в Кейптаун.

Първият бизнес, с който се захваща, е основаването на компанията Thawte през 1995г. Това е фирма издател на електронни сертификати, ползвани най-вече в уеб. Името й се произнася “thought” (англ. “мисъл”, “мислене”) и е вторият по големина издател на сертификати (CA, Certificate Authority). Първоначално всичко е започнало в гаража на родителите на Марк. В началото проектът е бил да се разработи сигурен уеб-сървър, който да не попада под ограниченията на САЩ за “износ на шифриране”. САЩ много дълго имат силни ограничения върху високото криптиране и всякакви програми и продукти, които включват шифриране или друг вид криптиране са строго забранени за разработка в страната и за износ. Понеже Интернет е разпределена мрежа, в която всяко нещо подлежи на такъв “износ”, проблемът дълги години е един от основните в света на защитения софтуер и услуги. Сървърът, който Марк разработва, нарича Sioux. Това е променен сървър Apache, оттам и заигравката в името на друг северноамерикански индиански народ.

По-късно сървърът Сиукс е интегриран в сървъра Stronghold, също включващ HTTPS-поддръжка към Apache, разработван от RedHat. Това става, когато Thawte се ориентира по-сериозно към бизнеса със сертификати и поизоставя работата по Сиукс. Компанията на Шатълуърт толкова напредва в областта си, че за по-малко от четири години, от началото на бизнеса в 1995г. до откупуването на фирмата през 1999г. Thawte дели почти наравно с гиганта VeriSign пазара на сертификати. Сертификатите и на двете компании вече са включени по подразбиране в големите и разпространени по това време браузъри и се разпознават автоматично за потребителите при посещаване на защитен сайт.

Отделно от печалбите от така успешната компания Thawte, Марк печели 575 млн. щатски долара (около 3.5 млрд. африкански ранда) от VeriSign, когато те откупуват бизнеса му. Това му позволява да основе компанията Canonical, която да спонсорира новата операционна система Ubuntu. През 90-те години Марк е участвал активно и като разработчик на Дебиан. В документациите на Убунту той пише, че причината да съществува проектът е най-вече “бъг №1” — това е първият и емблематичен доклад за грешка в проекта Убунту, който описва доминиращото и монополно положение на Microsoft и операционната й система Windows в света. И макар да има много и то качествени свободни проекти, Уиндоус продължава да задържа огромния си дял, най-вече заради агресивната си пазарна политика. Затова проектът Убунту има за цел да промотира свободния софтуер не само със създаване на качествена система и отделни програми и докучентации, а и с типичното за бизнес-света финансово и пазарно влияние. Марк остава все така свързан с Дебиан, но винаги казва, че не търси някакво сливане на двата проекта, защото за него Убунту е конкретна реализация на нещо, което е по-общо и универсално, каквото е базата на проекта Дебиан.

След това, през 2001г. Марк основава и “Shuttleworth Foundation, фондация, която се занимава с инвенции и проекти в областта на социалното, най-вече в образованието в Южна Африка. Най-мащабният засега неин проект е “Freedom Toaster“, който се занимава с разработка и пакетиране на свободен софтуер за образованието и неговото разпространение в училищата. Като част от проекта в училища и други образователни институции се поставят “киоски”, автоматични машини за записване и раздаване на компактдискове със свободен софтуер, оптимизиран за образователни цели.

През 2005г. основава фондацията “Ubuntu Foundation”, като дава пъвоначално дарение от 10 млн. долара. Допреди това проектът Убунту изцяло е на финансиране предимно от компанията Canonical и лични дарения на Марк. Същата година купува и 65% от компанията “Impi Linux”, разработваща дистрибуция за използване в правителствения сектор, базирана на Убунту. ImpiLinux включва доста несвободен софтуер, затова и не е безплатна, а се продава на администрациите в държавни и обществени учреждения. Марк винаги се е изказвал протев несвободния софтуер и дори ограниченото му наличие в Убунту той смята за нещо временно, което определено е проблем. И макар освен всичко това да не е бил и убеден в успеха на дистрибуция на GNU/Linux, която се продава за пари, все пак откупува контролния пакет на ImpiLinux. Защото, както обяснява сам, момчетата от проекта са го убедили, че има възможност за пазарно развитие и има възможност това развитие да доведе до по-голям дял на свободния софтуер в държавните администрации.

И все пак най-известен сред незапознатата със свободния софтуер или изобщо с ИТ публика Марк Шатълуърт остава с “разходката” си в космоса. За нея през април 2002г. той плаща 20 млн. долара и се качва на руската ракета “Союз ТМ-34”, за да стигне до Международната космическа станция. Където прекарва осем дни в участие заедно с екипажа в провеждане на експерименти, свързани със СПИН и човешкия геном.

Проектите пред Убунту са много и набират все повече скорост. Освен дистрибуциите на операционни системи, както обща за всички потребители, така и специализирани за училища, администрации, музиканти и т.н., забележителни са и други инициативи. Като проекта Launchpad например, започнал в началото като вътрешен поддържащ проект на Убунту.

И всичко е започнало с една идея, един гараж, обмисляно развитие и правене на бизнес заради идеите, ползването му като инструмент за социално развитие, а не самоцелно или само за пари.

Share